وقتی شما در یک شرکت تامین کننده خدمات اینترنت (ISP) ثبت نام میکنید، معمولا به شما توصیه میشود از تجهيزات ارائه شده توسط همین شرکت استفاده کنید. در اغلب موارد، دستگاهی که آنها به شما ارائه میکنند یک مودم / روتر ترکیبی است که نیازهای اولیه شما را پاسخ میدهد. اما اگر قصد داشته باشید پیکربندی شبکه خود را به گونهای تنظیم کنید که برای یک سال کامل بتوانید از آن استفاده کنید، معمولا به صرفهتر است که از همان ابتدا تجهيزات مناسب حال خود را خریداری کنید. در بیشتر موارد قیمت مودمهایی که تامین کننده اینترنت به شما پیشنهاد میدهد بیشتر از قیمت روز بازار است و از طرفی به نوعی تحمیلی محسوب ميشود. این را هم نباید فراموش کنید که شما یا به یک دستگاه ترکیبی نیاز خواهید داشت یا باید دو دستگاه مودم و روتر را به صورت جداگانه تهیه کنید.
حتی اگر به شما یک مودم رایگان هم داده شود، شما برای رسیدن به سرعت و عملکرد بهتر همچنان نیاز به خرید دستگاه جدید پیدا خواهید کرد. خرید تجهيزات توسط خود شما هم همیشه به معنای رسیدن به عملکرد بهتر نیست، اما انتخاب شخصی این حسن را دارد که هم کمی ارزانتر تمام میشود و هم این آزادی عمل را در اختیارتان قرار میدهد تا گزينههای بیشتری را بررسی کنید و نتیجه بهتری به دست آورید.
استانداردهای تعریف شده برای فناوری بیسیم طی یک دهه گذشته تغییراتی پیدا کرده است. برای نمونه، اکثر لپتاپهای جديد، تلفنهای هوشمند و تبلتها از استاندارد جدیدتر 802.11ac پشتیبانی میکنند. این به این معنا است که آنها قادر هستند دادههای خود را با سرعت بیشتری روی شبکه وایفای تبادل کنند. این را هم نباید فراموش کنید که داشتن جدیدترین تجهيزات با پشتیبانی از استاندارد بیسیم AC باعث افزایش سرعت اینترنت شما نخواهد شد. سرعت اینترنت شما محدود به میزانی است که خدمات دهنده اینترنت شما ارائه میکند. از طرفی اگر شما در خانه دستگاهی ندارید كه از استاندارد بیسیم AC پشتیبانی کند، باز هم داشتن یک روتر جدید نمیتواند حداکثر توان خود را به دستگاه شما ارائه کند و برای دستیابی به حداکثر سرعت یک روتر جدید باید موبایل یا لپتاپ قدیمی خود را نیز تعویض کنید تا بتوانند از استاندارد 802.11ac پشتیبانی کنند.
اگر نه ISP شما و نه دستگاههای متصل به شبکه شما هیچ کدام از سرعت بالا پشتیبانی نمیکنند؛ خرید یک روتر AC کمکی به بهبود سرعت و عملکرد شبکه شما نخواهد کرد و بهتر است بعد از ارتقا دستگاههای خود به سراغ خرید یک روتر جدید بروید.
به یاد داشته باشید که سختافزار یک شبکه برای همیشه دوام نخواهند داشت. نه تنها استانداردها هراز گاهی تغییر میکنند، بلکه سختافزارها هم طی کار روزانه خود فشار زیادی را تحمل میکنند. اتصال وایفای شما باید به کامپیوتر، کنسول بازی، تلفن هوشمند، تبلت و دستگاههای استریمینگ شما خدماترسانی کند، و هر چه به تعداد این دستگاهها اضافه میشود (مثل چراغهای هوشمند و دستگاه تهویه مطبوع) به میزان کار و فشار روتر نیز افزوده میشود و به مرور زمان میتواند روی عملکرد یک روتر تاثیر منفی داشته باشد.
اگر روتر شما بیشتر از چند سال است که کار میکند و دلیل مشخص دیگری هم برای اختلالات موجود در شبکه خود پیدا نکردهاید، احتمالا وقت آن رسیده تا به فکر تعویض این روتر باشید. (یا شاید هم ممکن است روتر شما نیاز به تمیز کردن داشته باشد.)
محدوده قیمت روترها از 15 دلار(حدود ۵۰ هزار تومان) شروع شده و تا 400 دلار( ۲ میلیون تومان) هم ادامه پیدا میکند. مسلما سطح نیاز و بودجه شما است که مشخص خواهد کرد کدام یک از انواع مدلهای موجود در بازار را انتخاب کنید.
بنا به دو دلیل نمیتوان به یک مصرف کننده سطح متوسط توصیه کرد که از پیشرفتهترین و جدیدترین روتر موجود استفاده کند: اول، سرعت پیشرفت فناوری بسیار سریع است، بنابراین بالاترین رده از روترهای حال حاضر که به خوبی نیازهای شما را برطرف میکند، به مرور زمان هم به نصف قیمت کنونی کاهش پیدا خواهند کرد و هم کم کم منسوخ خواهند شد. دوم، سرعت پیشرفت سختافزار شبکه بیشتر از خدمات دهندگان اینترنت است، همین باعث میشود روترهای سطح متوسط هم بیشتر از حد نیاز یک کاربر سطح متوسط یا حتی بعضی از کاربران حرفهای کفایت کنند.
بنابراین مگر در شرایطی که واقعا به یک روتر پیشرفته با بالاترین سطح عملکرد ممکن نیاز دارید، یک روتر در محدوده قیمت بین 100 تا 200 دلار هم برای شما کفایت خواهد کرد. و در نهایت اگر تنها به دستگاهی نیاز دارید که بتواند امکان دسترسی بیسیم به شبکه خانگی شما را با سرعت پایین 20 یا 30 مگابيت در ثانیه فراهم کند، شما میتوانید هزینه خرید را از این هم پایینتر آورده و یک روتر ارزان قیمت تهیه کنید.
استفاده از فیبرنوری روز به روز متداولتر میشود، اما هنوز کاملا فراگير نشده است. حتی سرعتهای گیگابیتی (1000 مگابيت در ثانیه) هم هنوز رواج چندانی ندارند. البته این به این معنا نیست که شما به روتری که میتواند به سرعت گیگابیتی برسد نیاز نخواهید داشت. این روزها اکثر مدلهای با قیمت متوسط با امکانات اترنت گیگابیتی عرضه میشوند، اما حتی روتری مثل TP-LINK Archer C7 هم میتواند از لحاظ نظری از طریق کانال 5 گیگاهرتزی خود به سرعت 1,300 مگابيت در ثانیه برسد. به عبارت ديگر، در آیندهای نه چندان دور حتی قبل از ارتقا بعدی شبکه خود به آن نیاز پیدا خواهید کرد.
روترهای بیسیم در دو باند فرکانسی متفاوت کار میکنند (2.4 گیگاهرتز و 5 گیگاهرتز). باند 2.4 گیگاهرتز توسط تعداد زیادی از دستگاههای اطراف خانه شما استفاده میشود و نسبت به تداخل و ازدحام حساستر است. اما باند جدیدتر 5 گیگاهرتز از تراکم و ازدحام کمتری برخوردار است و ارتباط سریعتری را در اختیار شما قرار میدهد. یک روتر دو بانده هم فرکانس 2.4 گیگاهرتز و هم 5 گیگاهرتز را اغلب همزمان در اختیار شما قرار میدهد.
تصمیم گیری برای انتخاب یک روتر تک بانده یا دو بانده کار راحتی است. اگر شما در یک محله شلوغ از نظر شبکههای وایفای زندگی میکنید، بهتر است یک روتر دو بانده تهیه کنید، اما اگر به سرعت بیسیم بیشتر احتیاج ندارید و شبکه بیسیم همسایههای اطراف شما هم اختلالی در شبکه شما ایجاد نمیکند یک روتر تک بانده هم برای شما کافی است.
محل قرارگیری روتر شما از اهمیت بالایی برخوردار است. بهتر است تا حد امکان روتر را در مرکز منطقه تحت پوشش شبکه وایفای و به دور از سایر تجهيزات و عوامل مختل کننده امواج قرار دهید و ترجيح بر این است که روتر در یک قفسه با ارتفاع بالا قرار داشته باشد.
حتی با وجود رعایت کردن تمام این موارد؛ ممکن است همچنان بعضی از نقاط خانه شما در نقطه کور (مکانی که امواج بیسیم به آن دسترسی ندارند) قرار داشته باشد. استفاده از یک نرمافزار تشخیص قدرت سیگنال میتواند برای افزایش منطقه تحت پوشش امواج به شما کمک کند. خریدن یک روتر گران قيمتتر نیز ممکن است بتواند محدوده شما را گسترش دهد، اما این به این معنا نیست که با این کار بتوان تضمين کرد که سیگنال به نقاط دور دست زیرزمین خانه شما هم خواهد رسید.
در اغلب موارد، خرید یک (یا دو) روتر مقرونبهصرفه و استفاده از یکی دو آداپتور تقویتکننده امواج نتیجه بهتری را برای شما به همراه خواهد داشت. آداپتورهای تقویت کننده امواج از سیستم سیم کشی برق داخلی دیوار شما برای گسترش شبکه استفاده میکنند. استفاده از آنها مقرون به صرفهتر است و برای رساندن امواج وایفای به نقاط دور دست و کور خانه شما گزینه بسیار مناسبی هستند. البته باید محدودیت سرعت این آداپتورهای تقویت سیگنال را نیز در نظر داشته باشید چرا که سرعت همه آنها یکسان نیست.
وقتی صحبت از گسترش منطقه تحت پوشش امواج شبکه بیسیم میشود، تنها به این دلیل که ممکن است زمان آن فرا رسیده باشد که باید روتر قدیمی خود را ارتقا دهید به این معنا نیست که دیگر باید روتر قدیمی را دور بیاندازید. اگر هنوز دستگاه قدیمی شما کار میکند، میتوانید از آن به عنوان یک پل بیسیم (برای گسترش شبکه به اندازه تقریبی نیمی از توان اصلی) و یا یک اکسس پوینت که وظیفهای مشابه با آداپتورهای تقویت سیگنال را انجام میدهد استفاده کنید.
قبل از فراگير شدن چاپگرهايی که از سیستم بیسیم داخلی استفاده میکنند، وجود یک پورت USB روی یک روتر برای شبکه کردن پرینتر از اهمیت زیادی برخوردار بود. در حال حاضر روترهای داری پورت USB بیشتر برای ابزار ذخیره سازی تحت شبکه ارزان قیمت مورد استفاده قرار میگیرند. شما میتوانید یک هارد دیسک یا فلش را به پشت روتر خود متصل کرده و اطلاعات موجود در آن را با سایر دستگاههای متصل به شبکه به اشتراک بگذارید. شما همچنین میتوانید از آن برای ساخت یک مرکز رسانه شبکه برای استریم فیلم، موزیک یا برنامههای تلوزیونی استفاده کنید.
اگر به شبکه کردن چاپگری که قابلیت بیسیم ندارد و یا به اشتراک گذاری فضای ذخيره سازی تحت شبکه نیاز ندارید، پشتیبانی از USB روی یک روتر چیزی نیست که شما نگران آن باشید.
روترها نه تنها قویتر و سریعتر میشوند، بلکه این روزها هوشمندتر هم میشوند. روترهای OnHub گوگل یا روترهای Smart Wi-Fi لینکسیس، تنظیمات و کنترل شبکه خانگی شما را بسیار راحتتر انجام میدهند. این دستگاهها به شما اجازه میدهند از طریق یک اپلیکیشن تلفن هوشمند نحوه اولويت بندی اختصاص پهنای باند را برای مصارف مختلف مثل استریم فیلم و بازیهای ویدیویی تنظیم کنید و بهروزرسانیها نیز به طور خودکار انجام میشود.
روترهای OnHub با پشتیبانی بهینه شده از خانههای هوشمند با ترکیب IFTTT عرضه میشوند. این به این معنا است که به عنوان مثال، شما میتوانید دستورالعملی را ایجاد کنید که با اتصال تلفنتان به شبکه مجهز به روتر OnHub یک قفل هوشمند August به طور خودکار باز شود. انجام چنین امکاناتی روی یک روتر هوشمند بیشمار است.