دیتاسنتر یا مرکز داده ملی از جمله طرحهایی است که از آن به عنوان یکی از زیرساختهای مهم شبکه ملی اطلاعات نام برده میشود اما به گفته مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت با وجود ظرفیت ایجاد شده همچنان حجم بالایی از این شبکه بدون استفاده مانده است.
این پروژه که سرمایه اولیه مورد نیاز برای آن بالغ بر ۳۰ میلیارد تومان پیشبینی شده بود به گونهای طراحی شده که در قالب آن اطلاعات حساس مهم و دولتی در داخل کشور ذخیره و میزبانی شود.
همچنین در راستای ایجاد این شبکه تمامی مراکز استانی نیز ملزم به ایجاد مرکز داده استانی شدهاند تا بدین ترتیب اطلاعات تمامی استانهای کشور نیز جمع آوری و ذخیره شود.
این شبکه که ایجاد آن برعهده شرکت ارتباطات زیرساخت قرار داده شده اساسیترین گام در راستای یکپارچهسازی و توسعه دولت الکترونیکی در کشور محسوب میشود و به منظور اجرای وظایف محوله مطابق اسناد بالادستی توسعه کشور تعریف شده و با استفاده از فناوری پیشرفته و تئوری مدلهای کسب و کار مبتنی بر راهبردهای مربوطه در حوزه ارتباطات و مخابرات اجرا خواهد شد.
در واقع پروژه دیتاسنتر یا مرکز داده، تکلیفی بود که دولت برعهده شرکت ارتباطات زیرساخت گذاشت تا مرکزی دولتی برای میزبانی سایتها و به ویژه سایتهای دولتی در کشور وجود داشته باشد که البته اکنون بخشهای خصوصی در این زمینه دارای دیتاسنتر هستند.
اما برای دستیابی به این شبکه مراکز استانهای مختلف نیز ملزم به ایجاد مرکز داده استانی شدند که بنابر آخرین اظهارات وزیر ارتباطات تاکنون بحث راهاندازی این مراکز در ۹ استان کشور به مراحل پایانی نزدیک شده و امید میرود این بحث در ۹ استان دیگر هم تا پایان دهه فجر به سرانجام برسد، ۱۲ استان باقیمانده هم قرار است تا پایان سال ۹۲ این مراکز را ایجاد کنند تا بدین ترتیب تمامی استانهای کشور به شبکه ملی اطلاعات متصل شوند.
البته ناگفته نماند که طبق اظهارات وزیر ICT در این میان اعتبارات و تامین آن موضوع مهمی است که میتواند نقش تسریع و یا کند کننده در پروژههای مختلف و از جمله شبکه IP داشته باشد.
تقی پور سال گذشته درباره این شبکه گفته بود: در حال حاضر ۵۰۰ گیگابیت بر ثانیه ظرفیت IP داخل شبکه است که میتوان گفت در سال اول به کل اهداف برنامه پنجم در حوزه زیرساخت رسیدهایم و پیشبینی میکنیم که اگر بر اساس برنامهریزی امسال مجوزهای لازم را دریافت کنیم، بتوانیم حداقل این ظرفیت را به هزار و ۲۰۰ گیگابیت بر ثانیه برسانیم که این کار از سال ۹۱ و در صورت گرفتن مجوز آن از دولت ظرف سال جاری آغاز خواهد شد.
محمود خسروی - مدیرعامل شرکت ارتباطات زیرساخت - هم پیش از این درباره آخرین وضعیت این شبکه گفته بود: این شبکه پیش از این یک شبکه سیسکوی ۴۳ گیگ بود که اکنون تا ۴۷۰ گیگ در حال بهرهبرداری است، البته این شبکه مانند اتوبانی است که راهاندازی شده اما ممکن است در داخل آن تنها چهار اتومبیل در حال حرکت باشد و به همین دلیل اکنون ما در تلاش هستیم تا با تشویق اپراتورها کاری کنیم که به جای لینکهای نقطهبهنقطه که از این شبکه که به هیچ عنوان هم قطعی ندارد، استفاده کنند.
وی همچنین اعلام کرده بود: فکر میکنیم در حال حاضر تنها ۱۰ تا ۱۵ درصد از این شبکه مورد استفاده قرار میگیرد.